Home България КРАЙ НА БРИЧКИТЕ! В СОФИЯ ЩЕ СЕ КАРАТ САМО СУПЕР АВТОМОБИЛИ ОТ...

КРАЙ НА БРИЧКИТЕ! В СОФИЯ ЩЕ СЕ КАРАТ САМО СУПЕР АВТОМОБИЛИ ОТ НАЙ-ВИСОК КЛАС! ЗАБРАНЯВАТ ВСИЧКИ

В София ще бъдат допускани само с автомобили от най-висок клас или с нулеви емисии на газовете.

Това ще се случи, ако се изпълни заложеното в общо писмо, подписано от кметовете на София, Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки. Те настояват в ЕС да се въведат единни по-строги мерки за намаляване замърсяването на въздуха от транспорт, пише в. „Сега“

.

Писмото е изпратено до ЕК и Съвета на ЕС, който след по-малко от два месеца ще мине под председателството на България. В него се обявява, че „идните месеци ще бъдат решаващи за въвеждане на амбициозни стандарти за емисиите на автомобилните газове и за ефективни контролни режими“, Може да се очаква, че България ще стане координатор на тази инициатива – по време на европредседателството.

Кметовете настояват за четири мерки.

Първата е до края на 2017 г. да бъдат въведени задължителни автомобилни тестове на европейско и национално ниво, както и строг надзор от организациите, които ги контролират.

Втората мярка предвижда да се изработят общи стандарти за допустимите емисии на въглероден двуокис с хоризонт 2025 г. и 2030 г., като целта е постепенно намаляване на емисиите от конвенционални превозни средства и широко въвеждане на превозни средства с нулеви емисии, в т.ч. от автомобилите.

Третата –  да се допълнят съществуващите регулации за въглеродни емисии от автомобили със задължителни цели за продажба на превозни средства с нулеви емисии, като се осигури европейски пазар за нулеви емисии.

Четвъртата – да се предложи нов ограничителен норматив Евро 7 за автомобилните газове, който да е технологично неутрален и да позволява на градовете в Европа да отговорят на указанията за качество на въздуха на Световната здравна организация.

Най-усъвършенстваните коли в момента се произвеждат по стандартите Евро-5, Евро-6 и Евро-6+. Очаква се стандартът Евро-7 да започне да се прилага от 2019 г., като „технологичната неутралност“ ще означава, че той ще е еднакъв за бензиновите и дизеловите коли, а не както сега да се допуска разлика между двата типа двигатели.

Българите карат най-старите коли в Европа, показаха миналия месец данни на Европейската асоциация на вносителите на автомобили за възрастта на автомобилите в ЕС през 2016 г. Средната възраст на автомобилите в ЕС като цяло е била 10,7 години, при над 20 години у нас.

По актуални данни на МВР – около 40 на сто от автомобилния парк у нас през миналата година е бил над 20 години, при общо регистрирани над 4 млн. автомобила в страната. Това означава, че около 1,6 млн. леки коли над 20 години са се движили по пътищата у нас.

Едва 17 на сто от колите у нас са били под 10 години. За миналата година у нас са били закупени и регистрирани малко над 26 000 нови автомобила при внесени от ЕС над 266 000 употребявани коли.

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи